Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα υπέβαλε τον εαυτό του ένας Αμερικανός παιδίατρος: επί τρία χρόνια έτρωγε μόνο βιολογικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό. Ο πρώτος «βιολογικός» άνθρωπος δεν έχει στον οργανισμό του ίχνος μικροβιοκτόνων, αντιβιοτικών και ορμονών. Και αισθάνεται πολύ πιο υγιής.
O δρ Άλαν Γκριν, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων Πάκαρντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, επέλεξε την τριετία για τη διάρκεια του πειράματός του, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να χαρακτηρισθεί ένα προϊόν ως βιολογικό από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αν μια καλλιέργεια θεωρείται βιολογική σε τρία χρόνια, θα μπορούσε να ισχύσει το ίδιο και για τον άνθρωπο;
Ο δρ Γκριν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο. «Ήταν πολύ πιο δύσκολο απ΄ όσο φανταζόμουν. Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να βρω τίποτε βιολογικό για να φάω» δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Εξάλλου, ήταν και θέμα χρημάτων. Πολύ συχνά, οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας έχουν υψηλότερο κόστος και οι καταναλωτές φτάνουν να πληρώνουν τα βιολογικά προϊόντα ακόμη και σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Για να περιορίσει τα έξοδα, ο Αμερικανός παιδίατρος μείωσε τα γεύματά του σε κρέας.
Το ζήτημα είναι, πάντως, αν οι βιολογικές τροφές είναι όντως πιο θρεπτικές για τον οργανισμό.
Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών είναι μάλλον αντιφατικά.
Το περασμένο φθινόπωρο, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός διετούς πειράματος στη διάρκεια του οποίου καλλιεργήθηκαν καρότα, πατάτες, λάχανα και μήλα τόσο με τη συμβατική όσο και με τη βιολογική μέθοδο.
Σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες, οι διαφορές στα θρεπτικά συστατικά ήταν ασήμαντες. Άλλοι ερευνητές, ωστόσο, έχουν συμπεράνει ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν διπλάσιες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά.
Τα οφέλη
Ο δρ Γκριν σκέφτηκε να αρχίσει το πείραμά του όταν ένας κτηνοτρόφος τού είπε ότι τα ζώα του ασθενούσαν λιγότερο από τη στιγμή που άρχισε να ακολουθεί βιολογικές μεθόδους κτηνοτροφίας. Τότε, αναρωτήθηκε αν ένας «βιολογικός άνθρωπος» θα απολάμβανε τα ίδια ωφελήματα για την υγεία του. Έπειτα από τρία χρόνια δηλώνει ότι έχει περισσότερη ενέργεια και πως ξυπνάει νωρίτερα. Ως παιδίατρος κολλούσε διάφορες ιώσεις από τους μικρούς ασθενείς του. Σήμερα αρρωσταίνει σπανίως
Τα ούρα του είναι πιο καθαρά, γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ο δρ Γκριν ολοκλήρωσε το πείραμά του τον περασμένο Οκτώβριο αλλά εξακολουθεί να τρέφεται με βιολογικά προϊόντα. Δεν έχει αποφασίσει όμως αν θα συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα εξεύρεσης της τροφής του. Στους γονείς, πάντως, συστήνει να επιμένουν βιολογικά τουλάχιστον στα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, οι πατάτες, τα μήλα και οι παιδικές τροφές. «Εννοείτε προϊόντα για χορτοφάγους;»
Η βιολογική ρουτίνα ήταν σχετικά εύκολη για τον δρα Γκριν στο σπίτι. Βιολογικά προϊόντα για να ετοιμάσει το φαγητό του μπορούσε να βρει όχι μόνο στα ειδικά καταστήματα, αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Εκτός σπιτιού τα πράγματα γινόντουσαν πολύ πιο δύσκολα.
Όταν αποφάσιζε να γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο, έπρεπε να τηλεφωνήσει νωρίτερα για να ρωτήσει αν υπήρχαν στο μενού βιολογικά πιάτα. Κάποια από τα καλά εστιατόρια προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του. Αυτό, πάντως, που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στον δρα Γκριν, ήταν πόσο λίγος κόσμος γνώριζε τι ακριβώς σήμαινε ο όρος «βιολογικό».
«Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της εμπειρίας μου. Ελάχιστοι ήξεραν ότι “βιολογικό” είναι ένα προϊόν χωρίς μικροβιοκτόνα, αντιβιοτικά και ορμόνες» δηλώνει. «Ρωτούσα σε καταστήματα και εστιατόρια “έχετε βιολογικά προϊόντα; ” Περισσότεροι από τους μισούς μού απαντούσαν: “Εννοείτε για χορτοφάγους;”». Τα βιολογικά σε αριθμούς
40% περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, περιέχουν τα βιολογικά φρούτα από τα συμβατικά 30% κατά μέσον όρο είναι ακριβότερα τα βιολογικά από τα συμβατικά προϊόντα 20% των Ελλήνων αγοράζει τακτικά βιολογικά προϊόντα 4% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα καλύπτουν οι βιολογικές καλλιέργειες 50% των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι εισαγωγής 2,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος της βιολογικής αγοράς στην Ευρώπη.
O δρ Άλαν Γκριν, παιδίατρος στο Νοσοκομείο Παίδων Πάκαρντ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, επέλεξε την τριετία για τη διάρκεια του πειράματός του, καθώς αυτό είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να χαρακτηρισθεί ένα προϊόν ως βιολογικό από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Αν μια καλλιέργεια θεωρείται βιολογική σε τρία χρόνια, θα μπορούσε να ισχύσει το ίδιο και για τον άνθρωπο;
Ο δρ Γκριν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, δεν ήταν όμως καθόλου εύκολο. «Ήταν πολύ πιο δύσκολο απ΄ όσο φανταζόμουν. Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να βρω τίποτε βιολογικό για να φάω» δήλωσε στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Εξάλλου, ήταν και θέμα χρημάτων. Πολύ συχνά, οι βιολογικές μέθοδοι καλλιέργειας έχουν υψηλότερο κόστος και οι καταναλωτές φτάνουν να πληρώνουν τα βιολογικά προϊόντα ακόμη και σε διπλάσια τιμή σε σχέση με τα συμβατικά. Για να περιορίσει τα έξοδα, ο Αμερικανός παιδίατρος μείωσε τα γεύματά του σε κρέας.
Το ζήτημα είναι, πάντως, αν οι βιολογικές τροφές είναι όντως πιο θρεπτικές για τον οργανισμό.
Τα αποτελέσματα των διαφόρων ερευνών είναι μάλλον αντιφατικά.
Το περασμένο φθινόπωρο, το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα ενός διετούς πειράματος στη διάρκεια του οποίου καλλιεργήθηκαν καρότα, πατάτες, λάχανα και μήλα τόσο με τη συμβατική όσο και με τη βιολογική μέθοδο.
Σύμφωνα με τους Δανούς επιστήμονες, οι διαφορές στα θρεπτικά συστατικά ήταν ασήμαντες. Άλλοι ερευνητές, ωστόσο, έχουν συμπεράνει ότι τα βιολογικά προϊόντα περιέχουν διπλάσιες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά.
Τα οφέλη
Ο δρ Γκριν σκέφτηκε να αρχίσει το πείραμά του όταν ένας κτηνοτρόφος τού είπε ότι τα ζώα του ασθενούσαν λιγότερο από τη στιγμή που άρχισε να ακολουθεί βιολογικές μεθόδους κτηνοτροφίας. Τότε, αναρωτήθηκε αν ένας «βιολογικός άνθρωπος» θα απολάμβανε τα ίδια ωφελήματα για την υγεία του. Έπειτα από τρία χρόνια δηλώνει ότι έχει περισσότερη ενέργεια και πως ξυπνάει νωρίτερα. Ως παιδίατρος κολλούσε διάφορες ιώσεις από τους μικρούς ασθενείς του. Σήμερα αρρωσταίνει σπανίως
Τα ούρα του είναι πιο καθαρά, γεγονός που σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ο δρ Γκριν ολοκλήρωσε το πείραμά του τον περασμένο Οκτώβριο αλλά εξακολουθεί να τρέφεται με βιολογικά προϊόντα. Δεν έχει αποφασίσει όμως αν θα συνεχίσει τον καθημερινό αγώνα εξεύρεσης της τροφής του. Στους γονείς, πάντως, συστήνει να επιμένουν βιολογικά τουλάχιστον στα βασικά τρόφιμα, όπως το γάλα, οι πατάτες, τα μήλα και οι παιδικές τροφές. «Εννοείτε προϊόντα για χορτοφάγους;»
Η βιολογική ρουτίνα ήταν σχετικά εύκολη για τον δρα Γκριν στο σπίτι. Βιολογικά προϊόντα για να ετοιμάσει το φαγητό του μπορούσε να βρει όχι μόνο στα ειδικά καταστήματα, αλλά και στα σούπερ μάρκετ. Εκτός σπιτιού τα πράγματα γινόντουσαν πολύ πιο δύσκολα.
Όταν αποφάσιζε να γευματίσει σε κάποιο εστιατόριο, έπρεπε να τηλεφωνήσει νωρίτερα για να ρωτήσει αν υπήρχαν στο μενού βιολογικά πιάτα. Κάποια από τα καλά εστιατόρια προσπαθούσαν να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες του. Αυτό, πάντως, που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στον δρα Γκριν, ήταν πόσο λίγος κόσμος γνώριζε τι ακριβώς σήμαινε ο όρος «βιολογικό».
«Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της εμπειρίας μου. Ελάχιστοι ήξεραν ότι “βιολογικό” είναι ένα προϊόν χωρίς μικροβιοκτόνα, αντιβιοτικά και ορμόνες» δηλώνει. «Ρωτούσα σε καταστήματα και εστιατόρια “έχετε βιολογικά προϊόντα; ” Περισσότεροι από τους μισούς μού απαντούσαν: “Εννοείτε για χορτοφάγους;”». Τα βιολογικά σε αριθμούς
40% περισσότερα αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, περιέχουν τα βιολογικά φρούτα από τα συμβατικά 30% κατά μέσον όρο είναι ακριβότερα τα βιολογικά από τα συμβατικά προϊόντα 20% των Ελλήνων αγοράζει τακτικά βιολογικά προϊόντα 4% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Ελλάδα καλύπτουν οι βιολογικές καλλιέργειες 50% των βιολογικών προϊόντων στην Ελλάδα είναι εισαγωγής 2,8 δισ. ευρώ εκτιμάται ο ετήσιος τζίρος της βιολογικής αγοράς στην Ευρώπη.